fbpx
×

iOS 14: Какво, как и защо? Влиянието на новия update върху Facebook рекламата.

Дигиталният маркетинг е сфера, която непрекъснато подлежи на адаптация към промени и новости в платформите, с които си служим. Текущите оптимизации, приложени от iOS 14, са още един пример за това. В тази статия можеш да научиш за всички обновления, които update-ът ще донесе със себе си, както и как да се подготвиш за тях.

  1. Какво представлява iOS 14 и защо промените, които носи със себе си, са от значение?

Apple анонсираха нови промени на своята операционна система IOS, които ще засегнат начина, по който приемаме и обработваме данни от инструменти като Facebook Pixel. Бизнеси, които рекламират през мобилни приложения, както и тези, които оптимизират своите кампании на база на резултати от конверсии, ще бъдат засегнати.

 

Но какво точно ще представлява новата операционна система IOS 14?

Apple ще задължи всички приложения от Apple Store да показват прозорец (push нотификация) на своите потребители,  чрез който искат тяхното разрешение да бъдат “проследявани”. Apple ще забрани събирането и споделянето на определени данни, освен ако потребителят изрично не се съгласи. Колкото повече хора се откажат от това да споделят данни, толкова повече неперсонализирани реклами ще виждат в своя профил в социалните мрежи. Това обаче не означава, че няма да получават реклами, просто те няма да бъдат релевантни на техните интереси.

 

  1. Защо Apple задейства тези промени?

Повлияни от регулациите за защита на личните данни (GDPR), въведени през 2018-та от ЕС, Apple предприема стъпка към изграждането на нова бизнес стратегия, по-съвместима с както текущи, така и бъдещи промени в законодателството. Проучване на Statista от 2020 година показва, че опасенията около разпространението на лични данни онлайн растат.  Прогресивното нарастване на недоверието към онлайн пространството принуждава IT гиганти като Apple да направят тези драстични промени. Нововъведената push нотификация ще окаже влияние върху всички социални мрежи, които функционират  като приложения – Facebook, Google, Amazon, Bing, TikTok, Snapchat, са само малък брой от засегнатите платформи.

Според мнозина промените  са началото на края на проследяването чрез pixel-и. Въпреки това всеки дигитален бизнес може да предотврати евентуалните загуби от тези промени с подходящата подготовка. В настоящия текст се опитахме да създадем кратък, но полезен check-list с най-добрите съвети какво трябва да направите, за да избегнете загуби, причинени от iOS 14. Но първо нека разгледаме новостите, възникнали след появата на updatе-а.

 

  1. Какво влияние ще окаже iOS 14 на Facebook ads?

iOS 14 ще окаже влияния на голямо количество платформи, но най-силно промените ще бъдат усетени във Facebook. 94% от приходите на социалната мрежа идват от мобилни потребители. Затова Facebook ads няма друг избор освен да се адаптира и измени платформата си, така че да избегне ограниченията, които iOS 14 ще им наложи.

 

3.1. На първо място, промените ще бъдат усетени в conversion ивентите:

За да се адаптира към измененията, Facebook създаде агрегирано измерване на събититята (Agregated Event Measurement). Това е протокол, позволяващ разглеждането на няколко web стъпки, предприети от потребителите, които използват iOS 14.

AEM ще позволява проследяване на 8 събития в Бизнес Мениджъра. Всеки домейн трябва внимателно да избере, най-важните за своя бизнес осем стъпки, за да оптимизира своята кампанийност.

Приоритизирането на тези ивенти е важно, защото при създаването на рекламна кампания, ще имаме опцията да изберем само един от всичките осем, за който искаме Facebook да оптимизира. Трябва да изберете този ивент, който има най-голямо значение за вас.

Независимо от извършените действия в домейна, Facebook ще има възможността да проследява само най-високо ранкираното събитие.

3.2. Conversion attribution прозорецът:

Много промени ще настъпят и в това, което виждаме в conversion attribution прозореца:

Вече ще имаме възможността да виждаме само данни до 7-дневно кликване и 1-дневни данни за асистирана конверсия във Facebook Ads manager-а. По същия начин ще виждаме и 7-дневно кликване и 1-дневни данни за приписване за конверсии и оптимизация на ефективност.

3.3. Промени в отчитането:

В отчитането на данни най-забележимата промяна е това, че конверсията ще бъде отчетена в момента, в който се осъществи, а не както досега – на база на осъществена импресия.

3.4. По-малки аудитории:

След въвеждането на новия ъпдейт, повечето потребителите на iOS ще изберат опцията да прекратят проследяването на данните си през различните апликации. Като резултат, очакваме силно смаляване на аудитории като Retargeting, Audience Network и Lookalike Audiences.

3.5. Ефективността на рекламите:

Последната ни прогноза е свързана с това как вашите реклами се представят. В ситуацията, пред която ни изправя iOS 14, всеки маркетолог очаква представянето на рекламите във Facebook да се понижи. Най-голямо влияние ще окаже фактът, че след като потребителите откажат достъп до данните си, рекламите ще се появяват на нерелвантна аудитория, която би взаимодействала с тях по-малко. Въпреки това, в последвалият checklist, ще предложи няколко лесни стъпки, които ще възпрепятстват драстичния спад в рекламното ви представяне.

 

  1. Checklist “Как да се подготвим за предстоящите промени?”

От Facebook предлагат няколко стъпки, с които можем да се подготвим за предстоящите промени. Разбира се, това е само малка част от всичко, което предстои.

Стъпка 1 : Верификация на домейна във Facebook.

Достъпът става по следния начин :

Facebook Business Mangaer ->Brand Safety -> Domains ->  Избирате домейна, който искате да се верифицира.

 

Има няколко начина.

Вариант 1 : Добавяне на DNS TXT запис.

Вариант 2 : Добавяте HTML файл, генериран от Facebook, в директорията на сайта.

Вариант 3 : Добавяне на мета таг в <head> секцията на сайта.

Няма ограничение в бройката на домейни, които могат да се верифицират от един Бизнес Мениджър.

 

Стъпка 2 : Решете кои осем ивента искате да проследявате и техния приоритет за бизнеса ви.

Те са важни, защото ще можете да ги използвате за оптимизиране на кампаниите.

Ивентите са initialy pre-assigned от Facebook. Основната ни метрика се определя от последните ни кампаниини активности.

А сега по същество. За да конфигурирате ивентите:

  1. Влезте в Бизнес Мениджъра
  2. Изберете Facebook Pixel-a, който искате да използвате
  3. Натиснете върху Aggregate Event Measurement бутона, който се намира точно над overview graph
  4. Натиснете върху Configure Web Events

Намерете верифицирания домейн, за който искате да конфигурирате 8-те ивента.

 

5. Заключение

След всичко разгледано в тази статия, можем да стигнем до извод, че всяка промяна носи адаптационен период със себе си. Маркетинг сферата постоянно се мени и следователно един опитен маркетолог, трябва умело и гъвкаво да подхожда към породилите си модификации. При предприемане на гореспоменатите стъпки, това което предстои е да наблюдаваме ефективността на кампаниите си и непрестанно да ги оптимизираме.

Проекти

Нов Проект

Buzz Sneaker Station

Buzz Sneaker Station е sportswear магазин, с присъвствие в онлайн и офлайн пространствата. Рекламирахме във фейсбук с оптимизация на ROAS, което даде невероятни резултати.

Какво постигнахме за тях?
В рамките на 2 седмици, удвоихме поставения таргет за продажби.
ROAS Total – 34.6
Conversion Rate – 4,03%
Cost per Purchase – 2.17€

Още проекти

Искате да работим по вашия проект?

Експертна Консултация